Veelgestelde Vragen


Voor medewerkers

Wat doet een vertrouwenspersoon precies?
Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor voor medewerkers die te maken hebben met zaken als pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, of andere vormen van ongewenst gedrag op het werk. Ook integriteitskwesties zoals fraude of grotere misstanden kunnen gemeld worden bij een vertrouwenspersoon. Ze bieden advies, ondersteunen bij het maken van keuzes, en begeleiden indien gewenst bij het indienen van een klacht. 


Is alles wat ik bespreek met de vertrouwenspersoon echt vertrouwelijk?

Ja, alles wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt, blijft strikt vertrouwelijk. Informatie wordt alleen gedeeld met jouw toestemming, tenzij er sprake is van een wettelijke verplichting.

Hoe kan ik contact opnemen met de externe vertrouwenspersoon?
Je kunt eenvoudig contact opnemen via e-mail, Whatsapp, telefonisch of een online afspraak maken via een beveiligde omgeving op onze website via het contactformulier.  We zorgen ervoor dat het proces laagdrempelig en toegankelijk is voor iedereen.


Moet ik mijn leidinggevende informeren als ik met de vertrouwenspersoon praat?

Nee, het is niet verplicht om je leidinggevende te informeren. Je kunt geheel zelfstandig en anoniem contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Mocht het lastig zijn om tijdens werktijd ongemerkt een afspraak in te plannen, dan zijn wij op verzoek ook buiten kantoortijden bereikbaar via een videogesprek. Het belangrijkste is dat jij zo zorgeloos mogelijk je verhaal kan doen.


Kan de vertrouwenspersoon mij helpen als ik overweeg een klacht in te dienen?

Ja, de vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het proces van het indienen van een klacht. Ze kunnen je informeren over je rechten, helpen bij het opstellen van de klacht, en je ondersteunen tijdens het verdere proces. 

Wat gebeurt er nadat ik met de vertrouwenspersoon heb gesproken?
Na het gesprek bepaal jij zelf welke stappen je wilt nemen. De vertrouwenspersoon kan je helpen met advies, maar de beslissing ligt volledig bij jou. Als je ervoor kiest om verdere actie te ondernemen, kan de vertrouwenspersoon je daarbij ondersteunen.


Wat hoef ik niet van een vertrouwenspersoon te verwachten?

Ondanks dat een vertrouwenspersoon je kan adviseren, voorlichten en ondersteunen bij mogelijk te ondernemen stappen o.b.v. je melding, neemt de vp hierin niet de lead. Jullie gaan samen op zoek naar een opvolging die voor jou goed voelt en door jou geïnitieerd is. De vp is er tijdens dit proces voor jou, om je in je kracht te zetten. 

Staat jouw vraag er niet tussen? We horen graag van je.